Daudi Baldrs рецензія (укр)

Daudi Baldrs рецензія (укр)

Група Burzum відома в числі основоположників норвезького true black metal. Єдиний її учасник Варг Вікернес потрапив у в'язницю на 21 рік за те, що справа у нього не розходилася із словом і поглядами на життя. Погляди ж були дуже радикальні: язичник, націоналіст і справжній вікінг по духу. Спроби звільнити Норвегію від розкладаючого рідний народ жидохристиянства шляхом підпалів церков були присічені єврейським урядом дуже просто - Варга позбавили свободи. Тоді був дуже великий шум в пресі з приводу black metal, який повністю (у тому числі і Burzum) відносили до сатанинського і почалися гоніння на нього. Зрозуміло, що Варгу заборонили мати необхідні музичні інструменти у в'язниці, а ось синтезатор напевно порахували нешкідливою штукою. Так Варг і створив альбом "Daudi Baldrs", а заразом і новий стиль folk ambient або pagan ambient. Дуже цікава річ цей стиль: присутні дуже багато різноманітних інструментів, назви яких знають не всі, все складає прості мелодії, легкі і заспокійливі. Щоб повністю зрозуміти всю красу альбому (що у більшості металістів не виходить) рекомендую прочитати книгу "Vargsmal", в якій висловлений його погляд на життя. Тоді стає зрозуміло, що відчував музикант, які відчуття і силу вклав в музику, і наскільки він геніальний. Тут вже може і не сприйматимеш цю музику як розслабляючу. Відкриває альбом серйозна і велична річ "Daudi Baldrs". Потім йде легка, переносяча нас в сонячний весняний день в норвезькому селі "Hermodr А Helferd". Але веселість закінчується і з "Balferd Baldrs" ми розуміємо, що настали суворі часи і пора на війну. "I Heimr Heljar" - це марш, похід на війну сильних духом воїнів, які тільки раді майбутній битві. "Illa Tidandi" - повільна і сумна річ, вірогідно тривога покинутих наодинці жінок, що просять у великих богів Півночі, щоб їх чоловіки повернулися додому живими. І нарешті "Moti Rangarokum" - щонайпотужніша в плані емоцій річ, видаляє нас від подій, що відбувалися раніше, і відкриває ширші проблеми. Це і гордість за своїх предків, що були великими воїнами, і стурбованість сьогоднішнім положенням справ в Норвегії, біль за свій народ, і заклик знов об'єднатися проти ворогів, як це робили сторіччя тому, щоб відродити те, що майже загинуло, адже це найдорожче... Все це може зрозуміти кожен слухач, оскільки вокалу на альбомі немає, але це не заважає розумінню. Це як музика визнаних всім світом класиків, яка оповідає без допомоги слів, до речі і сам Варг назвав це «
"нео-классикою", що цілком справедливо. Справжня музика!

Создан 05 июн 2007